Nettovarallisuus vuoden 2021 lopussa

Huvittelin tässä yksi ilta laskemalla paljonko minulla, vähän päälle kolmekymppisellä naisella, joka vietti juuri kolme vuotta hoitovapaalla lapsen kanssa, on nettovarallisuutta. Nettovarallisuushan lasketaan karkeasti: varat - velat. Tässä meikäläisen jakauma:


Varat:

Asunto

Säästöt + rahastot


Velat:

Asuntolaina

Luottokortti


Kuten hyvin isolla osalla suomalaisista, on myös minulla omistusasunto, jossa on kiinni iso siivu rahaa. Periaatteessa ajattelen talomme kulueränä, koska se ei tuota passiivista tuloa, vaan pikemminkin syö sitä, mutta tässä laskelmassa huomioin sen silti varallisuutena.  Laskelmissani olen hyvin realistinen sen suhteen, mitä tästä myydessä saisi, taitaa jo kääntyä reippaasti pessimismin puolelle. 

Talomme on valmistunut 2000-luvun alussa ja olemme asuneet tässä kohta jo vuosikymmenen. Talo on alkuperäiskunnossa, koska en välitä remontoinnista vain sisustamisen vuoksi ja muuhun ei ole ollut tarvetta. Toki parannuksia ovat olleet mm. uudet eristeet vintille ja ilmalämpöpumppu. Pieniä korjauksia on toki tehty sitä mukaa, kun niitä on tullut vastaan. Talo ostettiin sillä ajatuksella, että tässä pysytään kauan ja minun mittapuullani näin ollaan toimittu. Ennen tätä muutimme parin vuoden välein ja olemme asuneet niin vuokralla kuin omistusasunnoissa, kerros- ja rivitaloissa. Tässä talossa on ollut riittävästi tilaa kasvavalle perheellemme, mutta kuitenkin kohtuullisesti, että esim. lämmityskustannukset pysyvät maltillisina. Ja vähemmän siivottavia neliöitä, hehe.

Muuta varallisuutta minulla ovat rahastot, joista huomioin tämän hetken arvon, sekä säästötilini saldo. Asuntolainan lisäksi minulla on vielä jonkun verran luottokorttivelkaa, mutta muita velkoja ei ole.

Laskelmissani pääsin lukuun 24 000. Onko se nyt hyvin, huonosti vai hyvin huonosti, en oikein osaa ottaa kantaa. Onpahan edes plussan puolella. Tänä vuonna on kuitenkin tarkoitus saada säästöön puskuria ja laittaa rahaa säännöllisesti ainakin rahastoihin. Samalla asuntolaina vähenee koko ajan ja korot ovat suosiollisen alhaalla (kuten koko laina-aikana). Jos taas laskettaisiin taloutemme nettovarallisuus, olisi se n. tuplat, eli 50t.

Voisi siis mennä huonomminkin. Hoitovapaalla emme käytännössä saaneet säästettyä, vaan mitä tuli, se myös meni elämiseen. On suurelta osin puolisoni ansiota, että pystyin hoitamaan lastamme kotona niin kauan, koska hän piti tuloillaan talouttamme pystyssä. Kun lapsemme oli noin puolivuotias, otimme yhtenä iltana laskimen käteen ja selvitimme, onnistuisiko kolmen vuoden hoitovapaa, ja mitä se vaatisi. Kertaakaan ei tarvinnut riidellä rahasta ja kaikki järjestyi, vaikka matkan varrella tuli "yllättäviä" kuluja auton korjauksista eläinlääkärikuluihin.

Mutta jestas, miten säännölliset ja kohtuulliset tulot tuntuvatkaan hyvältä pitkästä aikaa!


Oletko sinä ikinä laskenut omaa nettovarallisuuttasi?Kommentit

Suositut tekstit